Тарталета с ягоди, лимон и ванилия
Вкусен десерт със сирене и глазура от ягоди.
Необходими продукти:
За блата:
- 3/4 ч.ч. (1.5 бучки) масло
- 1/3 ч.ч. пудра захар
- 1.5 ч.ч. брашно
- 1/4 ч.л. сол
За пълнежа:
- 226 г крема сирене
- 226 г маскарпоне
- 2 яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 шушулка ванилия
- лимонова кора
За топинга и глазурата:
- голямо количество пресни ягоди
- захар
- гореща вода
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички необходими за блата продукти и сложете във формичка за тарталета с големина 24 см. Надупечете с вилица на няколко места и сложете тежести за пай. Печете 15 мин. на 180ºС .
2. Докато блатът се пече, смесете меките сирена и захарта. Разбъркайте хубаво.
3. Добавете вътрешността на шушулката ванилия и лимоновата кора на вкус (около 2 ч.л.). Може да използвате и екстракт от ванилия, ако не харесвате вкуса на прясната.
4. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте хубаво.
5. Напълнете блата (след като извадите тежестите) и печете 1 ч. на 180ºС на водна баня.
6. Срежете ягодите на филийки по дължина - ще са необходими около 15 средно големи ягоди, за да се покрие целият кейк. Подредете резените във формата на ветрило, като започнете от края към центъра и припокривате леко парченцата. За средата изберете малка ягодка, така че да е заобиколена с останалите резени като от цвете.
7. Пригответе сироп от 2 с.л. захар и гореща вода (около 1/4 ч). Намажете ягодите със захарната глазура, за да са лъскави по-дълго време.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ