Талятеле с телешко и черен пипер
Талятеле с месо и източни подправки.
Необходими продукти:
- 1 пакет тънко нарязано телешко
- 2 чушки (червени или зелени), фино нарязани
- 2 вида гъби (шийтаке, шимеджи или други по избор), нарязани
- 2 скилидки чесън, нарязан на много тънки филийки (например с белачка за зеленчуци)
- 2 шалота, ситно нарязани
- 1 малко парче джинджифил, настърган
- 2 с.л. черен пипер на зърна
- 2 с.л. сос от стриди
- щипка захар
- малко мирин
- малко сусамово олио
- малко соев сос
- 1 връзка пресен кориандър, едро нарязан
- 3 или 4 стръка зелен лук, фино нарязан
- пресни талятеле, за около 2 порции
- сокът на 1/2 лайм
Начин на приготвяне:
1. В блендер смесете зърната черен пипер, мирина, соса от стриди, сусамовото олио и захарта на гъста паста. Вкусът трябва да е сладко-пикантен.
2. Сложете малко вода в тенджерка за пастата.
3. Сгорещете зехтин в уок. Запържете като разбърквате нарязаните чушки и гъбите. Сипете малко соев сос за цвят. Овкусете с малко сол. Когато омекнат, ги сложете в огнеупорен съд и заделете.
4. Щом водата кипне, прибавете пастата. Сварете според указанията на опаковката, а през това време пригответе телешкото.
5. В уока сгорещете още малко олио. Изпържете телешкото, чесъна, джинджифила и шалота. Когато телешкото е напълно готово, прибавете гъбите и чушките. Сипете соса с пипера от блендера. Разбъркайте хубаво и изключете котлона.
6. Отцедете пастата и я сложете при телешкото в уока. Прибавете нарязания кориандър и зелен лук, разбъркайте всичко и поднесете веднага, поръсено със сок от пресен лайм.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ