Сьомга тартар с уасаби
Маринована сьомга по китайски с хайвер и див лук.
Необходими продукти:
- 200 г прясна сьомга
- 2 с.л. мирин
- 1 с.л. саке
- 1 ч.л. уасаби паста (или прясно настъргано уасаби)
- 3 с.л. соев сос
- ½ ч.л. мисо
- 1/2 ч.л. захар
- 1-2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
- 4 с.л. хайвер от морска риба
- див лук за украса
Начин на приготвяне:
1. В малка купа смесете мирина, сакето, уасабито, соевия сос, соса мисо, захарта и половината лимонов сок. Опитайте на вкус и добавете каквото прецените за необходимо.
2. Отстранете кожата на сьомгата (ако има) и я нарежете на кубчета от по ½ см. Сложете ги в неметална купа и смесете с част от маринатата. Опитайте и добавете още, ако е необходимо. Вкусът на маринатата не бива да доминира обаче.
3. Покрийте здраво купата с найлоново фолио и оставете в хладилника за 30 мин. - 2 часа.
3. Сложете метален ринг (около 6 см диаметър) в средата на чинията, в която ще поднесете предястието. Сложете ¼ от маринованата риба и притиснете хубаво в ринга, за да приеме формата му. Повторете с останалите чинии.
4. Върху всеки ринг сьомга сложете голяма лъжица от хайвера и поръсете с нарязания на по 2 см парчета див лук.
5. Поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ