Сьомга със сос от уасаби и мед
Предизвикателно аранжирана сьомга.
Необходими продукти:
- филе от сьомга (достатъчно за 2 до 4 човека)
- сол и пипер
- кориандър
- ориз (за предпочитане лепкав или жасминов кафяв ориз)
За соса:
- 1 с.л. соев сос
- 3 с.л. мирин (сладко оризово вино за готвене)
- 1 с.л. овкусен оризов оцет
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. обелен и смлян пресен джинджифил
- 2 ч.л. уасаби паста
За гарнитурата от краставица:
- 1 голяма краставица
- 2 с.л. овкусен оризов оцет
- 1 ч.л. мирин
- 1 ч.л. сусамово олио
- сусамови семена
Начин на приготвяне:
1. Пригответе ориз по ваш вкус. След това направете соса, като смесите необходимите продукти за него и разбъркате. Оставете да кипне в малка тенджера, докато готвите рибата. След като покъкри, покрийте с капак и дръжте топло.
2. Нарежете сьомгата на желания брой парчета и поръсете със сол и пипер.
3. В незалепващ тиган загрейте малко олио и сложете сьомгата с кожата надолу.
4. Когато сьомгата е готова почти наполовина, я обърнете и оставете да се доизпържи до кафяво отвън, непрозрачно в средата и докато месото се отделя лесно с вилица. Около 3-5 мин. от всяка страна трябва да е достатъчно.
Докато рибата се готви (по желание):
1. Обелете краставицата и я разполовете по дължина. С лъжица изгребете вътрешността със семките и нарежете на полумесеци.
2. Сложете ги в купа с мирина, оризовия винен оцет и малко сусамово олио и оставете да се маринова докато рибата се готви. С този свеж вкус ще се балансира пикантното уасаби.
3. Когато сьомгата е готова, аранжирайте ориза и рибата в чиния и поръсете със сос отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ