Регистрация

Сьомга със сос от уасаби и мед

Сьомга със сос от уасаби и мед
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 2920

Предизвикателно аранжирана сьомга.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • филе от сьомга (достатъчно за 2 до 4 човека)
  • сол и пипер
  • кориандър
  • ориз (за предпочитане лепкав или жасминов кафяв ориз)

За соса:

  • 1 с.л. соев сос
  • 3 с.л. мирин (сладко оризово вино за готвене)
  • 1 с.л. овкусен оризов оцет
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. обелен и смлян пресен джинджифил
  • 2 ч.л. уасаби паста


За гарнитурата от краставица:

  • 1 голяма краставица
  • 2 с.л. овкусен оризов оцет
  • 1 ч.л. мирин
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • сусамови семена

Начин на приготвяне:

1. Пригответе ориз по ваш вкус. След това направете соса, като смесите  необходимите продукти за него и разбъркате. Оставете да кипне в малка тенджера, докато готвите рибата. След като покъкри, покрийте с капак и дръжте топло.

2. Нарежете сьомгата на желания брой парчета и поръсете със сол и пипер.

3. В незалепващ тиган загрейте малко олио и сложете сьомгата с кожата надолу.

4. Когато сьомгата е готова почти наполовина, я обърнете и оставете да се доизпържи до кафяво отвън, непрозрачно в средата и докато месото се отделя лесно с вилица.  Около 3-5 мин. от всяка страна трябва да е достатъчно.

Докато рибата се готви (по желание):

1. Обелете краставицата и я разполовете по дължина. С лъжица изгребете вътрешността със семките и нарежете на полумесеци.

2. Сложете ги в купа с мирина, оризовия винен оцет и малко сусамово олио и оставете да се маринова докато рибата се готви. С този свеж вкус ще се балансира пикантното уасаби.

3. Когато сьомгата е готова, аранжирайте ориза и рибата в чиния и поръсете със сос отгоре.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта