Сьомга с къри и печено цвекло
Сьомга, залята с къри сос и поднесена с цвекло.
Необходими продукти:
За рибата:
- 115 грама филе от сьомга
- 2 смлени скилидки чесън
- 1 чаена лъжица сусамово олио
- ½ чаена чаша нискомаслено кокосово мляко
- ¾ чаена чаша вода плюс 1 супена лъжица
- 1 супена лъжица рибен сос
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица жълто къри на прах
- ½ чаена лъжица кардамон
- ½ чаена лъжица пресен джинджифил
- ½ чаена лъжица сушен босилек
- ½ чаена лъжица сушен магданоз
- ½ чаена лъжица пресен кимион
- 6 пресни листа от мента, накълцани
- 1 чаена лъжица чили сос
- 2 супени лъжици царевично нишесте
- зехтин
- сол
За цвеклото:
- 3 големи глави цвекло, обелени и нарязани на филии
- листа от цвекло с отстранени стебла
- кимион
- чили на прах
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
1. В тиган смесете кокосовото мляко с чесъна, сусамовото олио, половината чаша вода, рибения сос, захарта, кърито, кардамона, джинджифила, босилека, магданоза, кимиона и чилито. Гответе го на средна температура като разбърквате от време на време.
2. Загрейте малко зехтин в тиган и сложете рибните филета. Поръсете със сол и запържете по 2 минути от всяка страна.
3. Смесете останалата супена лъжица вода с царевичното нишесте и ментата. Добавете към соса и разбъркайте. Изчакайте 2-3 минути докато се сгъсти, след което сервирайте върху сьомгата.
4. Нарязаното цвекло сложете в купа с малко зехтин и разбъркайте с ръце. Поръсете обилно с кимион, чили на прах и сол.
5. Сложете цвеклото в тава покрита с алуминиево фолио. Запечете в предварително загрята на 200° фурна за 20-25 минути докато цвеклото омекне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ