Маринована сьомга по шведски
Сьомга с копър и горчица.
Необходими продукти:
- 1 кг сьомга, филе
- ¼ ч.ч. сол (най-добре морска сол)
- ⅓ ч.ч. захар
- ½ ч.л. зърна бял пипер, леко счукани в саханче
- 1 връзка пресен копър, стеблата
За соса с горчица:
- 3 с.л. шведска горчица или немска сладка горчица
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. оцет
- сол, пипер
- 6 с.л. зеленчуково олио (без зехтин)
- още пресен копър, фино нарязан
Начин на приготвяне:
1. Отстранете всички костички от филетата, ако има такива, но запазете кожата. Изплакнете и заделете.
2. Счукайте стеблата копър в саханче с малко сол.
3. Смесете останалата сол, захарта и пипера.
4. Заделете листата копър за соса.
5. Покрийте филетата със сместа откъм страната с месото и оставете в стъклена тавичка или съд от неръждаема стомана.
6. Покрийте с найлоново фолио и сложете нещо тежко отгоре.
7. Оставете в хладилникаd за 72 ч., като обръщате филетата на всеки 12 ч.
8. Не отцеждайте течността от съда.
9. Остържете подправките и отстранете течността.
10. Сьомгата може да се съхранява в хладилник за около седмица.
11. За соса, смесете горчицата, захарта и оцета.
12. Прибавете олиото малко по малко (като за майонеза), без да спирате да разбърквате.
13. Малко преди поднасяне, прибавете много копър и сол и пипер на вкус.
14. Нарежете сьомгата с остър нож напреко на кожата.
15. Подредете охладената върху лед сьомга върху листа маруля с резени лимони.
16. Поднесете соса отделно.
17. Сервирайте с хляб и масло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ