Съчуанско ма по доуфу
Телешко с тофу по китайски.
Необходими продукти:
- 1/4 ч. ч. смляно телешко
- 1/2 ч. л. фино нарязан на кубчета джинджифил
- 1/2 ч. л. фино нарязан на кубчета чесън
- 1 ч. л. фино нарязан на кубчета зелен лук (запазете малко за украса)
- 2 с. л. олио за готвене
- 2 с. л. люта бобена паста (намира се във всички китайски магазини)
- 1 ч. л. зърна черен пипер
- соев сос
- 1/2 с. л. захар (или на вкус)
- 1 ч. л. вино за готвене
- 1 ч. ч. пилешки бульон
- 1 кутия меко или средно твърдо тофу
По желание:
- чили олио (за ярко-червен цвят)
Начин на приготвяне:
1. Сложете зърната черен пипер в тенджерка.
2. Гответе докато прегорят леко.
3. Извадете ги в чиста купа да се охладят.
4. Счукайте ги.
5. Добавете 1 с.л. олио за готвене в чиста тенджера.
6. На слаб огън, добавете смляното телешко с 1 ч.л. соев сос.
7. С шпатула разбъркайте телешката кайма, докато стане почти суха и я извадете.
8. В същия съд, добавете 1 с. л. олио за готвене.
9. На среден огън, добавете 2 с. л. от лютата бобена паста.
10. Добавете джинджифила, чесъна, зеления лук и разбъркайте.
11. Добавете 1 ч. ч. пилешки бульон, захар, вино за готвене, 1/2 с. л. соев сос, и оставете да заври.
12. Добавете тофуто и сготвеното смляно телешко.
13. Задушавайте 20 мин.
14. Добавете смления черен пипер (и чили олиото) и разбъркайте.
15. Поднесете със зеления лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ