Суши с риба, скариди и калмари
Суши със сьомга и скариди.
Необходими продукти:
- 4 ч.ч. ориз
- оцет за суши на прах
- оцет
- вода
- кафяви морски водорасли
- уасаби
- сурови едри скариди
- 100 г скариди
- 100 г сурови калмари
- 300 г пушена сьомга
- сушени водорасли
Начин на приготвяне:
1. Сварете 4 чаши японски ориз. Прибавете малко от кафявите водорасли за аромат.
2. Когато оризът е сварен, оставете го настрани за 20 минути да се поохлади.
3. Прехвърлете целия ориз в голяма дървена купа и го разбъркайте внимателно със оцета за суши на прах (ако прекалите с бъркането, оризът ще стане лепкав.)
4. Пригответе си малка купа с вода и оцет, в която да топите ръцете си, за да не полепва по тях ориза прекалено много.
5. Оформете от ориза малки правоъгълничета с размер 2х5 см. Сложете върху ориза по мъничко уасаби и покрийте с парче сурова риба, скарида и т. н.
6. Пушената сьомга нарежете предварително на правоъгълни парчета с подходящ размер.
7. Нарежете сушените водорасли на тънки лентички дълги около 5 см. Опаковайте с тях ролцата със сьомга или сложете върху другите парчета суши за украса.
8.Сервирайте с уасаби и соев сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ