Сурова туршия от патладжани в буркани
Буркани с патладжани или мариновани патладжани в буркани.
Необходими продукти:
- 2,5 кг патладжани
- 3 с.л. сол
- 600 мл оцет
- 150 мл зехтин
- 1 люто чушле
- 4 скилидки чесън
- листата на 5 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Обелете патладжаните и разполовете през средата на дължината. Всяка половинка нарежете на слайсове, а тях после нарежете на лентички с дебелина около 2 см. и дължина около 5-6 см.
2. Сложете третина от лентичките в голяма купа, посолете с 1 с.л. сол и настискайте с ръце, после втора третина, пак сол и стискане и накрая и остатъка. Залейте с оцета и разбъркайте.
3. Натиснете патладжаните с обърната чиния, а върху нея сложете тежест. Патладжаните ще пускат вода, която трябва да остане отгоре, а те да бъдат потопени в нея напълно. Оставете на стайна температура за 24 часа.
4. Щателно първо с ръце, а после и през кърпа изстискайте патладжаните и прехвърлете в купа като разрохкате (от стискането ще се сплескат, а не бива да остават така).
5. Добавете наситнените люта чушка, чесън и магданоз и залейте със 100 мл зехтин. Разбъркайте.
6. Прехвърлете сместа в стерилизирани буркани, като е важно да бъде плътна и да не остане въздух в буркана. Най-накрая допълнете с малко зехтин. Завъртете хубаво капачките.
*Вашата зимнина от патладжани е готова. Това е хубава сурова туршия от патладжани, която можете да поднесете като салата или топинг на филийки и брускети.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ