Супа с оризови спагети и телешки кюфтенца
Рецепта с телешко от Далечния Изток.
Необходими продукти:
За бульона:
- готов телешки бульон
- 5 бр. звезден анасон
- 2 пръчици канела
- 6 кръгчета печен на въглища джинджифил
- сол и черен пипер
- няколко зърна черен пипер
- вода
- лимонов сок
- няколко цветчета карамфил
За телешките топчета:
- 0,5 кг. телешка кайма
- 1 ч. л. бял пипер
- сусамово олио
- 3 скилидки смлян чесън
- сол и пипер
- рибен сос
- 1,5 с. л. захар
- ¼ чаша картофено нишесте (добавете повече ако ви харесва)
- 1 с. л. бакпулвер
За гарниране:
- тънки резени говеждо
- бобени кълнове
- люти чушки Халапеньо
- оризови спагети
- лук, нарязан на на полумесеци
- пресен кориандър / магданоз
- зелен лук, нарязан
- лайм
- сос "Хойсин" (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Сложете бульона в тенджерка и когато кипне прибавете джинджифила. Сложете подправките (пипер на зърна, карамфил и звездния анасон) в топче-цедка за запарка на чай или в тензух и поставете в топчето в бульона. Изчакайте течността да започне леко да ври.
2. Прибавете пръчиците канела и оставете бульона да поври на слаб огън.
3. Опитайте бульона и извадете пръчиците канела след дестина минути. Извадете и анасона и карамфила също. Оставете отново да поври на слаб огън.
4. Овкусете със сол и черен пипер. Прецедете, така че да остане бистър ароматен бульон. Прибавете малко лимонов сок и разбъркайте. Остовате да поври на слаб огън с похлупак.
5. Смесете всички съставки за топчетата от телешка кайма в купа и прехвърлете половината смес в блендера.
6. Пасирайте до получаването на гладка смес, подобна на пастет. Повторете с другата половина от сместа.
7. Сварете малко вода в една тенджерка, оформете от сместа топчета и ги пуснете във врящата вода. Когато изплуват на повърхността, ги извадете.
8. Сложете в купа спагетите, нарязаното на тънки ивици телешко, бобените кълнове, нарязания кориандър и лука. Разрежете телешките топчета на две и добавете и бульона.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ