Спаначена баница по френски
Маслена баница със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 средна глава червен лук, нарязан на кубчета
- 4-6 стръка зелен лук или шалот, нарязан
- 3-4 скилидки чесън, счукан
- 850 г замразен спанак, размразен преди употреба и отцеден
- листата на 1 връзка италиански магданоз, нарязан наедро
- 4 яйца
- 250 г сирене фета, натрошено на среди късчета
- 50 г пармезан, настърган
- индийско орехче, риган, черен пипер на вкус
- 1 пакет точени кори, размразени
- 1 бучка масло, разтопено (можете да използвате и равни части масло и зехтин)
Начин на приготвяне:
1. Сложете около 1 с.л. зехтин в тиган с дебели стени или тенджерка на среден огън. Оставете да се сгорещи и сложете двата вида лук и чесъна докато омекнат - около 5-8 мин.
2. Прибавете спанака, като го натрошите с пръсти, за да се разбърка по-лесно. Смесете всичко и задушавайте докато течността понамалее - 2-3 мин. Изключете котлона, прибавете листата магданоз и смесете.
3. Разбийте яйцата в купа. Прибавете сиренето, подправките и сол на вкус и разбъркайте.
4. Когато спаначената смес се охлади достатъчно, че да не се пресекат яйцата, ги прибавете и смесете хубаво.
5. Разопаковайте и развийте корите. Покрийте с влажна кърпа, за да не изсъхват и натрошават докато работите.
6. Намаслете дъното на правоъгълна тавичка за печене и постелете един лист кори. Със сладкарска четка намажете с масло кората и постелете втора отгоре. Продължете така, докато подредите 8 до 10 листа.
7. Изсипете яйчено-спаначената смес и я разстелете хубаво. Отгоре сложете точена кора и масло и покривайте, докато свършат корите.
8. Сложете така приготвената спанакопита за поне час в хладилника, преди да я печете. Но може и направо да я сложите въс фурната. Ако я оставите в хладилника, после ще е по-лесно да нарежете на ромбове отгоре.
9. Печете на 180ºC 45 мин. до 1 час или докато покафенее отгоре. Оставете да се охлади за 10 мин. преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ