Регистрация

Спаначена баница по френски

Спаначена баница по френски
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 4495

Маслена баница със зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 средна глава червен лук, нарязан на кубчета
  • 4-6 стръка зелен лук или шалот, нарязан
  • 3-4 скилидки чесън, счукан
  • 850 г замразен спанак, размразен преди употреба и отцеден
  • листата на 1 връзка италиански магданоз, нарязан наедро
  • 4 яйца
  • 250 г сирене фета, натрошено на среди късчета
  • 50 г пармезан, настърган
  • индийско орехче, риган, черен пипер на вкус
  • 1 пакет точени кори, размразени
  • 1 бучка масло, разтопено (можете да използвате и равни части масло и зехтин)

Начин на приготвяне:

1. Сложете около 1 с.л. зехтин в тиган с дебели стени или тенджерка на среден огън.  Оставете да се сгорещи и сложете двата вида лук и чесъна докато омекнат - около 5-8 мин.

2. Прибавете спанака, като го натрошите с пръсти, за да се разбърка по-лесно. Смесете всичко и задушавайте докато течността понамалее - 2-3 мин. Изключете котлона, прибавете листата магданоз и смесете.

3. Разбийте яйцата в купа. Прибавете сиренето, подправките и сол на вкус и разбъркайте.

4. Когато спаначената смес се охлади достатъчно, че да не се пресекат яйцата, ги прибавете и смесете хубаво.

5. Разопаковайте и развийте корите. Покрийте с влажна кърпа, за да не изсъхват и натрошават докато работите.

6. Намаслете дъното на правоъгълна тавичка за печене и постелете един лист кори. Със сладкарска четка намажете с масло кората и постелете втора отгоре. Продължете така, докато подредите 8 до 10 листа.

7. Изсипете яйчено-спаначената смес и я разстелете хубаво. Отгоре сложете точена кора и масло и покривайте, докато свършат корите.

8. Сложете така приготвената спанакопита за поне час в хладилника, преди да я печете. Но може и направо да я сложите въс фурната. Ако я оставите в хладилника, после ще е по-лесно да нарежете на ромбове отгоре.

9. Печете на 180ºC 45 мин. до 1 час или докато покафенее отгоре. Оставете да се охлади за 10 мин. преди сервиране.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта