Сочни свински котлети с маслено-горчичен сос
Най-яките свински пържоли с чесън и масло.
Свинските пържоли са класика в народното готварство, но модерната кухня вече не ги представя като полупрегорели мръвки, които цвърчат на силен градус. Има начин да направите свинското месо по едновременно модерен, лесен, много вкусен и български начин - като проявите малко разбиране и вещина. Ако именно това ви липсва, Миро показва в канала си Готвене за начинаещи как се готви идеалният свински котлет.
Важно е да изберете големи, сочни, дебели пържоли, като теглото на една от тях може да достигне до 350 грама. Следва да поръсите със сол и пипер и да оваляте в брашно. В тиган се разтапят 15-20 г масло в 1 с.л. олио и на умерен огън мръвките се пускат в мазнината. Добавят се клонки розмарин и сплескани скилидки чесън. В мазнинката се изсипва и наситнен лук. Пържи се за по няколко минути от страна, след което пържолите се вадят, слагат се в загрята тавичка и се допичат във фурна с вентилатор, предварително загрята на 100 градуса. След около 25-30 минути ще са готови.
Към остатъка от готвенето в тигана се налива бяло вино. Чесънчетата се махат, а виното се оставя да се редуцира. Следва да се добавят 30-тина грама масло, а щом се разтопи, се ръсват 20 грама брашно. Постепенно се наливат 180 грама бульон и се оставя да покъкри няколко минути при непрестанно бъркане. Овкусява се със сол и пипер, прецежда се и се връща обратно на котлона в касерола. Къкри на слаб огън 15-тина минути и преди махане от огъня се добавя едрозърнеста горчица и по желание малко лимонов сок.
Готовото месо се оставя да почине минутка-две. След това се сервира със соса. Можете да нарежете или да поднесете цялата мръвка. Още важна информация за готвенето на месо можете да намерите в края на видото, което показва и как се готвят тези мръвки стъпка по стъпка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ