Сос песто с босилек, сирене и ядки
Чеснов сос за пици и спагети с моцарела и пекорино.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. листа пресен босилек
- 1/2 ч.ч. печени кедрови ядки
- 1/2 ч.ч. сирене пекорино (настъргано)
- 1/2 ч.ч. пармезан (настърган)
- 3 скилидки чесън
- 2/3 ч.ч. зехтин (или повече)
Начин на приготвяне:
1. Препечете леко кедровите ядки на 177ºC във фурната и оставете да се охладят.
2. Нарежете босилека, ако листата са много големи и ги сложете на дъното на блендера. Добавете зехтин и пюрирайте босилека. Остържете стените на съда, за да отиде всичко отново на дъното.
3. Добавете чесъна, още зехтин и отново пюрирайте и остържете стените.
4. След това добавете ядките и повторете същата процедура.
5. Накрая сложете сиренето и останалия зехтин, а ако е необходимо, добавете и допълнително.
6. Смесете на хомогенна паста. Цветът трябва да е ярко зелен, но след това ще потъмнее.
7. Съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до месец.
8. Поднесете с паста, пица или добавете 2 с.л. хумус и поднесете като предястие със зеленчуци и хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ