Солена торта от телешки дроб с майонеза
Торта с месо от дроб и крем от майонеза.
Необходими продукти:
- 500 г черен дроб (телешки или свински)
- 2 глави лук
- 1 морков
- 2 с.л. брашно
- 5 яйца
- 250 мл майонеза
- 100 г кашкавал
- 1 домат
- 3-4 кисели краставички
- сол и пипер на вкус
- растителна мазнина за готвене
- магданоз или копър за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
1. Дробът нарежете на парчета. Същото направете и с глава лук. Сложете ги в чопър или месомелачка и смелете. Готовата кайма смесете със сол, черен пипер, брашното и две яйца. Смелете отново или замесете на ръка. Оформете 3 сплеснати големи кюфтета и ги поставете върху хартия за печене - те ще бъдат блата на тортата. Приберете в хладилник.
2. Сварете останалите три яйца.
3. Наситнете втората глава лук, моркова рендосайте на дребно ренде. Запържете ги в малко сгорещено олио и заделете.
4. Чесъна намачкайте на паста и смесете с майонезата.
5. Около 1/4 от майонезената смес разбъркайте с два натрошени в нея варени жълтъка. Приберете в хладилник.
6. Останалите белтъци наситнете и смесете с 1/4 от чесновата майонеза. Приберете и тях.
7. Към запържените и охладени лук и морков прибавете 1/4 от майонезата и разбъркайте. Останалата 1/4 оставете чиста.
8. Изпечете и охладете трите блата от дробчета.
9. Започнете сглабянето на тортата като поставите един блат в поднос, намажете с майонезата с моркови и лук и покриете с втори блат. Него намажете с майонезата с белтъци. Захлупете с трети блат и намажете с чиста чеснова майонеза.
10. Украсете като нарежете домата на кръгчета и ги подредите върху тортата. Върху тях поставете по кръгче варено яйце. Оформете цветя като използвате лентички кисели краставички. Встрани поръсете рендосан кашкавал. Сместа от майонеза с жълтък изсипете в пош или шприца и оформете от нея розички. Можете да включите и листенца магданоз или друга зелена подправка в декорацията.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ