Следястие със сирене и круши
Ордьовър със синьо сирене и плодове.
Бон Апети
Излъчен на 03.10.2017
Следястие със синьо сирене и фламбирани круши или пък уникално мезе за вино, което се връзва и с бял, и с червен бакхусов еликсир показват Лора и Стоян като приготвят солена панакота с горгонзола, която се поднася в компанията на карамелизирани круши в масло и по желание отделно се сервират бисквитки за топкане в желирания млечен крем със сирене. Ако ще сервирате хубаво вино, неминуемо трябва да е с качествено мезе, а какво по-добро от тази комбинация между синьо сирене и плодове, сготвени с разбиране и поднесени с изисканост.
Първо приготвяме панакота като кипваме сметана и в нея разтваряме синьо сирене и желатин. Получава се крем с гладка консистенция и желирана текстура, който трябва да преседи в хладилник, за да се стегне. През това време по желание можете да си направите белтъчните бисквитки, които показват Лора и Стоян, но можете просто да ги замените с готови крекери от магазина, ако нямате време да готвите чак толкова.
Остават крушите. Те се нарязват на кубчета и се запържват в маслото. Налива се бренди и се фламбира. Не се страхувайте от огъня в тигана - сам ще си угасне след 15-тина секунди. После се поръсва с кафява захар и се оставя да покъкри до редуциране. Така крушите придобиват мека маслена текстура, карамелен нюанс и луксозен алкохолен привкус. Сервират се топли със студената сиренена панакота.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ