Фокача със синьо сирене и мед
Питка с мед и синьо сирене.
Необходими продукти:
- 2 пакета суха мая
- 2 ч.ч. пълномаслено мляко, хладко
- 1 ч.л. захар
- 5 ч.ч. универсално брашно, отделно допълнително за поръсване на работната повърхност
- 1/3 ч.ч. зехтин Еxtra virgin, отделно допълнително за намзване
- 1 1/2 ч.л. сол кошер
- 2 с.л. фино нарязани листа пресен розмарин
- 1 1/2 ч.ч. синьо сирене, натрошено, за поръсване
- 2 с.л. мед, за поръсване
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа или в купата на електрически миксер разтворете маята в млякото. Прибавете захарта и 1 ч.ч. брашно. Смесете хубаво и оставете на топло за около 15 мин., докато се активира маята.
2. Смесете до гладкост още 2 1/2 ч.ч. брашно при маята, като използвате бъркалката за тесто на миксера. Докато машината работи, прибавете 1 ч.ч. брашно и месете 6 мин. Извадете тестото върху работната повърхност и го омесете с останалата 1/2 ч.ч. брашно. Тестото трябва да е влажно, за да бъде и хлябът пухкав и мекичък. Оформете тестото на топка и го оставете в намаслена купа. Покрийте го с влажна кърпа и изчакайте да втаса на топло за около 20 мин.
3. Извадете втасалото тесто върху набрашнена работна повърхност. Разтеглете внимателно с пръсти тестото, така че да пасне на размерите на тавичката за печене и с помощта на точилка го приплеснете леко.
4. Намажете тавичка с размери 28 х 43 см с 1/3 ч зехтин. Сложете тестото в тавичката и с върховете на пръстите си го притиснете, така че да се разпредели в правоъгълната форма.
5. Покрийте тавичката и изчакайте тестото отново да удвои обема си - 30 - 40 мин.
6. За да го изпечете, загрейте предварително фурната до 200ºС.
7. Притиснете на равни участъци с пръсти тестото, като внимавате да не го пробиете. Намажете със зехтин, като запълните и така получените кладенчета. Поръсете със солта и розмарина и печете до образуването на коричка със златисто-кафяв цвят - около 30 - 35 мин.
8. Нарежете като пица и поръсете с натрошеното синьо сирене и меда.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ