Руски пай с бадеми и извара
Сладък пирог с плънка от извара и ядки и бадемова коричка.
Необходими продукти:
За тестото:
- 240 г брашно
- 4 яйца
- 2 варени яйца
- 150 г бадеми
- 200 г масло
- 200 г захар
- 25 г пудра захар
За плънката:
- 200 г извара
- 50 г масло
- 100 г захар
- 150 г бадеми
- 2 яйчени жълтъка
- 5 г ванилова захар
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Разделете белтъците от жълтъците на сварените яйца.
2. Бадемите натрошете в хаванче или леко минете през блендер. Не е нужно да стават на прах.
3. Разбийте маслото със захарта, добавете яйцата, бийте до побеляване, а след това постепенно прибавете брашното, бадемите и стритите между пръстите яйчени жълтъци. Замесете тесто и го разделете на две части, като едната е два пъти по-голяма от другата. Ако тестото е прекалено твърдо, добавете още яйца или мазнина.
4. Разточете по-голямата част и я разстелете по дъното и стените на намаслена тава.
На плънката:
Смесете изварата с маслото, захарта, бадемите и рендосаните белтъци от сварените яйца. Овкусете с ванилова захар и разпределете плънката в пая.
На пая:
Разточете и останалото тесто и покрийте с него сладкиша. Намазнете краищата, на които се слепват тестото от основата и похлупачето с разбит жълтък. Направете няколко прореза върху горната кора, намажете я с останалите жълтъци и печете на 200 градуса до готовност - около 40 минути. След изваждане от фурната поръсете с пудра захар и бадеми.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ