Сладко-кисела салата от моркови по корейски
Корейска салата от моркови. Ето с какво си пият сакето в Азия. Опитайте като мезе за ракийка или водка, защото е мазничко и профирно.
Необходими продукти:
- 1 кг едри моркови
- 2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сладък пипер
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1 ч.л. къри на прах
- 1/2 ч.л. лют пипер
- 4-5 скилидки чесън
- 1 с.л. зехтин или сусамово олио + 1 с.л. оцет
- 100 мл растителна мазнина за подправяне на салати (студено пресован зехтин, шарлан или сусамово олио, олио от гроздови семки или друг тип полезна мазнина)
Начин на приготвяне:
1. Морковите измийте хубаво и рендосайте на едро ренде по дължина, за да се получат много дълги лентички.
2. Прехвърлете в купа и поръсете със захарта и сухите подправки. Разбъркайте нежно с ръце.
3. Намачкайте чесъна и добавете при морковите, разбъркайте отново. Размешайте по супена лъжица оцет и зехтин и залейте салатата.
4. На финала след като отново размешате, залейте с голямото количество мазнина. Приберете в хладилник за два часа като периодично разбърквате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ