Заквасена салата от зеле с моркови
Кисела салата от прясно зеле и моркови.
Необходими продукти:
- 1 голям морков
- 2 кг зеле
- 45 г сол
Начин на приготвяне:
1. Моркова рендосайте на едро ренде. Прехвърлете в голяма купа.
2. Зелето нарежете на тънки лентички. Можете да използвате ренде за зеле или чипс. Прибавете при моркова.
3. Разбъркайте много добре.
4. Поръсете със солта и отново разбърквайте няколко минути с ръце, като стискате зеленчуците заедно.
5. Натиснете силно салатата към дъното на купата. Отгоре затиснете с чиния с ниски бордове. В чинията поставете тежест - камък или по-малка купа, напълнена с вода.
6. Оставете на стайна температура за три дни. Всеки ден изсипвайте събралия се в чинията сок обратно в салатата и разбърквайте. На края на третия ден ще имате идеална зелева салата с вкус на туршия. Това ястие е здравословно и страхотно за зимата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ