Сладкиш с кафе, шоколад и канела
Кекс със сърцевина от нес кафе и шоколадова заливка.
Необходими продукти:
- 240 г захар
- 2,5 ч.л. + 1 с.л. канела
- 1,5 ч.л. инстантно кафе (нес кафе)
- 250 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 120 мл мляко (3,2%)
- 2 яйца
- 1 пакет ванилова захар
- 120 г масло
- 90-100 г шоколад
За украсата:
- 40 г масло
- 50 г шоколад или шоколадови капки (ковертюр или чипс)
Начин на приготвяне:
1. Смесете 2 с.л. захар с 2,5 ч.л. от канелата и инстантното кафе.
2. Разтопете маслото на водна баня и го охладете.
3. В купа пресейте брашното и го смесете с 1 с.л. канела, захарта, бакпулвера, щипката сол и 1 ч.л. канела.
4. В друга купа разбийте яйцата с ваниловата захар и млякото.
5. Добавете на части сухите към течните съставки. Използвайте миксер. Накрая изсипете и маслото.
6. Рендосайте или нарежете шоколада за тестото.
7. Намазнете формичка за кексове или обикновена тава. Изсипете в нея половината тесто и заравнете. После поръсете с шоколада, а отгоре със сместа от захар, кафе и канела. Накрая залейте с останалото тесто.
8. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути. След 35-тата минута следете сладкиша да не прегори.
9. Разтопете шоколада с маслото на водна баня.
10. Оставете кейка да се охлади добре, извадете от формата и глазирайте с масления шоколад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ