Български домашен ябълков кекс
Традиционна народна рецепта за ябълков сладкиш.
Необходими продукти:
- 125 г масло
- 4 яйца
- 1 ч.ч. обикновена захар
- чаша и половина брашно
- 1 пакетче бакплувер
- 1 пакетче канела
- 1 есенция ром
- 2 пакетчета ванилова захар
- 1 ч.ч. едро смляни орехи
- 4 средно големи ябълки
Начин на приготвяне:
1. Обелете ябълките и ги нарежете на парчета, приблизително колкото грахови зърна.
2. В купата за разбиване с миксер смесете размекналото масло и захарта и ги разбийте за 5 мин.
3. Яйцата се разделят, като жълтъците се прибавят в купата с маслото и се разбиват още 5 мин.
4. След това добавете всички аромати - канелата, бакплувера, ванилията, рома и накрая брашното. Всичко това се разбърква с лъжица, тъй като е доста гъсто.
5. Добавете към сместа ябълките и орехите и продължете да ги разбърквате.
6. Разбийте белтъците на сняг и ги прибавете към купата със сместа. Бъркайте бавно с лъжица докато сместа стане хомогенна.
7. Изсипете я в подходяща форма и печете 30 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Десертът е разкошен повод да си хапнете нещо сладичко със семейството и любимите хора в почивните дни, да зарадвате децата си със стабилна закуска или да поканите приятели на чаша кафе или чай.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ