Сладкиш с грейпфрут и бисквити
Десертен крем от грейпфрут с лавандула и яйца.
Вкусен крем от грейпфрут с яйца и лавандула прави Ути Бъчваров, а след това го комбинира с бисквити, цели парчета плод и бита сметана, за да се получи разкошен десерт в чаша, който да порадва очите и небцето.
Кремът се прави като в съд на водна бяна се изсипват зрънцата лавандула и се подгряват със захар. Щом захарта леко започне да се разтапя, се добавя сок от грейпфрут и се готви 5-8 минути. Добавят се яйца и се бърка докато кремът се сгъсти. Докато е още врял, се прецежда върху нарязано на кубчета масло и после се бърка отново докато маслото се разтопи. След това отива в хладилника за 2 часа.
А през това време се правят останалите компоненти на сладкиша. Разбива се сметана на пяна с пудра захар. Отделно в чопър се смилат шоколадови бисквити с масло и по желание малко зърна розов пипер. Бисквитеният прах се разпределя в десертни чаши. Резени грейпфрут се порсъват с кафява захар и се запичат с горелка.
Сладкишът се сглабя като върху бисквитената основа се редят карамелизираните парчета грейпфрут, отгоре се слага от крема и на финала - сметана. Можете да украсите с плодове или шоколадови капки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ