Сладкиш от тъмен шоколад с банани
Лесен шоколадов десерт с банани и ванилия.
Необходими продукти:
- 300 г банани
- 200 г тъмен шоколад
- ванилия (захар, есенция, екстракт - каквото имате)
Начин на приготвяне:
1. Шоколада натрошете в купа, касерола или тенджера, която се побира в друга, за да можете да разтопите на водна баня. Тук микровълновата не е опция, защото количеството е голямо и няма да се получи хубаво разтапяне.
2. Кипнете вода в големия съд и поставете малкия върху него. Щом шоколадът започне да се топи, започнете да бъркате нежно с шпатула, за да не загаря. Трябва да се получи хомогенен течен шоколад. Отнема около 10-тина минути.
3. Паралелно докато разтапяте шоколада обелете бананите, накъсайте ги в купата на блендера и смелете на пюре. Трябва да стане гладко. Може да опитате и с вилица, но отнема повече време и е по-трудоемко.
4. Изсипете пюрираните банани при разтопения шоколад и добавете ванилията. С шпатула разбъркайте много добре докато двете текстури напълно се смесят.
5. Прехвърлете в малка тавичка, застлана по дъното и стените с хартия за печене. Именно тази хартия ще ви помогне да извадите сладкиша цял. Пресипете крема в тавичката и заравнете с шпатулата.
6. Приберете в хладилник за минимум 1:30 часа. След изваждане обърнете с помощта на хартията върху дъска и нарежете на 6-8 правоъгълника. Сервирайте.
Източник: YouTube/Вкусни идеи от Натали
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ