Полезни шоколадови сладки от амарант
Здравословен школадов десерт от амарант с мед.
Необходими продукти:
- 75-80 г тъмен шоколад
- 5 с.л. амарант
- 2 с.л. мед
Начин на приготвяне:
1. Сложете на котлона сух тиган с незалепващо покритие и сгорещете на умерен към силен огън.
2. Изсипете 1 с.л. семена амарант и ги разпределете хубаво по дъното без да се застъпват. Сложете капак и ще видите кулинарна магия - получават се пуканки, защото семената действат като пукливата царевица. Наблюдавайте процеса и щом спрат да се получават нови пуканки, изсипете готовата порция в купа. Направете същото и с останалия амарант, като обаче слагате само по 1 с.л. на пукане, за да не останат много неразпукани семенца.Те биха развалили сладкиша.
3. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова. Залейте с него пуканките от амарант.
4. Добавете и меда и разбъркайте с шпатула докато продуктите се смесят добре в лепкава текстура.
5. Разпределете получената смес в силиконови формички от вид по избор - може да са за мъфини, бонбони, гевречета или други - единственото условие е да са силиконови, за да може да се извадят след това сладкишите от тях.
6. Приберете в хладилник за 30 минути. После извадете от формичките и сервирайте - ето полезен шоколадов десерт с пленителна хрупкавост и неустоим вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ