Сладкиш от мляко с ориз и бити белтъци
Оризови кексчета с бити белтъци и ванилия.
Бон Апети
Излъчен на 01.02.2018
Любимото мляко с ориз или ориз с мляко може да се превърне в красив и елегантен десерт, достоен да посрещне гости или просто да порадва семейството в почивните дни.Прави се малко по-трудничко, но далеч не може да се сравнява с обикновения детски десерт нито по вкус, нито на визия.
Започваме традиционно - кипваме млякото с шушулка ванилия и варим ориз в него. Отделно си сваряваме още ориз, като водещите препоръчват традиционния за ризото арборио. Млечната смес подслаждаме със захар и пюрираме. Смесваме с отцедените зърна на другия сварен ал денте ориз.
Ако искате да направите десерта в лимонови кошнички, то най-добре си вземете БИО лимони, защото кората им не е обработвана с препарати. Сокът от тях се изстисква и се кипва със захар. Щом течността се редуцира, се маха от огъня и се монтира със студено масло. Отделно се разбиват яйчени белтъци с щипка сол, вкарва се захар в тях и после се обединяват с оризовата смес.
Формички за брюле, лимоновите кори или други купички се мажат с лимоновия сок и в тях се разпределя сместа. Запича се за 10-тина минути на умерена фурна, като не бива да се отваря по време на готвенето. А на финала се сервира поръсено с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ