Сладки швейцарски питки
Питки с мляко, мед, стафиди и бадеми.
Необходими продукти:
- 1 пакетче мая
- 3 с.л. мед
- ½ ч.ч. топла вода
- ¾ ч.ч. топло мляко
- ¼ ч.ч. гранулирана захар
- ⅓ ч.ч. маргарин
- 1 ч.л. сол
- 4¼ - 4¾ ч. брашно, разделено
- 2 яйца
- ¼ ч.л. индийско орехче
- ½ ч.ч. златисти стафиди
- ½ ч.ч. нарязани бадеми
Начин на приготвяне:
1. Разтворете меда в топлата вода и прибавете маята.
2. В малка тенджерка сгорещете млякото почти до завиране и веднага свалете от огъня.
3. Смесете млякото, захарта, маргарина и солта и изчакайте да се поохлади.
4. Прибавете 1 ч от брашното при млякото и разбийте много добре.
5. Прибавете разтворената мая и отново разбъркайте.
6. Прибавете яйцата и смесете хубаво.
7. Прибавете индийското орехче, стафидите и бадемите.
8. Прибавете още 3 ч брашно, като разбърквате до получаването на меко тесто.
9. Сложете тестото върху добре набрашнена повърхност и омесете до гладкост и еластичност, като добавяте по малко брашно, за да не залепва тестото.
10. Сложете тестото в леко намаслена купа, като го обърнете, за да се намаже от всички страни.
11. Покрийте и и оставете на топло да втаса докато удвои обема си (около 1 ч.).
12. Разделете тестото на 5 части - 3 еднакви по големина и 2 по-малки.
13. Разточете и навийте 3-те по-големи топки тесто на руло с дължина 40 см и ги сплетете на плитка. Това е долният ред.
14. Навийте на руло 2-те по-малки топки тесто и ги усучете едно около друго и поставете връху плитката, като подпъхнете краищата отдолу.
15. Сложете диагонално в тавичка за печене, постлана с пергаментова хартия.
16. Оставете да втаса до удвояване на обема.
17. Намажете с мляко и печете на 180°С за 30 мин. или до златисто-кафяво.
18. Намажете леко с масло докато е още топло, за да е по-мека коричката.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ