Класически ватрушки - руски сиренки
Домашни хлебчета с яйце и сирене.
Необходими продукти:
За тестото:
- 30 г праясна мая
- 170 мл мляко
- 450 г брашно
- 2 с.л. захар
- 50 г масло
- 1 ч.л. сол
За плънката:
- 500 г сирене
- 4 жълтъка
- 4 с.л. захар
- 40 г разтопено масло
- 2 с.л. мляко
- 1 с.л. брашно
- чубрица или ванилия
Начи на приготвяне:
1. Подгрейте млякото до 40 градуса. Разтворете в него захарта и натрошете маята. Дръпнете настрана да шупне за 10 минути.
2. В живата смес добавете маслото, солта и постепенно вкарайте брашното. Замесете тесто и оставете да втаса на топло докато удвои обема си.
3. Премесете повторно и след това разделете на 16 части. От тях оформете питки и оставете да втасат за 30-тина минути.
4. През това време рендосайте сиренето, смесете с 3 от жълтъците, разтопеното масло и сладка или солена подправка. Ако сте избрали сладка - добавете и захар. В този случай е добре да използвате неподсолено сирене.
5. С ръце оформте кладенче в средата на питката и разпределете в него плънката. Намажете страниците с разбит жълтък с малко мляко. Подредете готовите ватрушки с отстояние в тава, застлана с хартия за печене.
6. Приберете във фурната тава с вода на дъното, за да овлажнява въздуха. Загрейте на 180 градуса и печете хлебчетата до готовност - около 30 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ