Сладка млечна баница без сирене
Сладка баница с мляко и яйца.
Десертна банца с мляко и захар приготвя Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев, за да припомни как в миналото бабите са правели закуска за внучета с точени кори, мляко, масло, яйца и захар за сладост. Пък и тестеното изделие се приготвя лесно и е хитра идея за питателна закуска.
Първо се разтапя една малка бучка масло и с част от него се намаслява тава. Редят се готови точени кори, като се намазват с масло. После се пъхват във фурната за 20 минути във вече стоплена пещ на 180 градуса. През това време се загрява мляко и в него се разтваря захарта. Отделно се разбиват яйца. Млякото постепенно се прибавя към яйцата, ала не прекалено топло, за да не ги пресече. На финала се ароматизира с ванилия и цитрусови кори или есенция.
Топлата баница от фурната се залива с охладената млечно-яйчена смес и се връща обратно да се запече на същата температура за още 30-тина минути. А после е готова за хапване. Уханието, което се носи от нея, обещава да събере на трапезата семейството, дори и без да ги подканяте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ