Скариди в сос къри
Сочни скариди плуват в апетитен пикантен сос.
Необходими продукти:
- 10 едри скариди, обелени, вената отстранена
- сол
- бял пипер
- 1 с. л. олио (не използвайте зехтин)
- 3 с. л. масло
- листата от 2 стръкчета босилек
- 1 с. л. чесън, ситно нарязан
- 90 мл кондензирано мляко
- 1 с. л. къри на прах
- 1 с. л. лют червен пипер на прах / на люспи / нарязани люти чушки
- 1 с. л. мирин (сладко оризово вино; можете да го пропуснете)
- 1 жълтък
- нарязан зелен лук / магданоз / кориандър / пресен босилек за гарниране или каквото друго ви хрумне
Начин на приготвяне:
1. Подсушете скаридите. Овкусете ги със сол и много бял пипер.
2. Измийте листата босилек и ги подсушете.
3. Загрейте олиото с 2 с. л. масло. Запържете в мазнината скаридите и ги извадете да изстиват.
4. Прибавете в тигана листата босилек и ги задушете за минутка.
5. Прибавете 1 с. л. масло (за да не прегаря мазнината) и добавете чесъна. Задушете го до златисто.
6. Залейте го с кондензираното мляко и кипнете като бъркате постоянно, за да не залепне.
7. Прибавете кърито на прах и лютия пипер. Разбъркайте добре. Оставете на котлона 5 минути като бъркате постоянно.
8. Прибавете полуготовите скариди и мирина. Оставете на котлона за 3 минути.
9. Свалете съда от котлона. Прибавете 2 с. л. от масления сос към жълтъка и разбъркайте добре. Внимателно и при постоянно бъркане върнете яйчената смес при скаридите.
10. Разсипете в чинии и гарнирайте с нарязания ситно зелен лук/ магданоз / кориандър / пресен босилек. Сервирайте с бял ориз или ако приготвите повече сос, можете да сервирате със спагети.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ