Тутманик със сирене по рецепта на мама
Домашен тутманик с мляко и мая.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/3 кубче мая
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 яйца
- 1 ч.л. сол
- ч.л. захар
- 500 г краве сирене
- 2 с.л. олио
- 200 г масло
- 1 кг брашно
Начин на приготвяне:
1. Затоплете прясното мляко и прибавете маята в него, за да се разтвори.
2. Добавете и част от брашното до получаването на смес с гъстотата на палачинково тесто. Прибавете захарта и солта.
3. Оставете така забърканата смес на топло докато се удвои размера й.
4. Направете кладенче в пресятото брашно и сложете в него яйцата, олиото, киселото мляко, бакпулвера и втасалата мая.
5. Замесете тестото и го оставете в тенджера, намазана с олио на топло място, за да втаса до удвояване на размера си.
6. Разделете втасалото тесто на 4 части.
7. Разстелете едната от 4-те части и я намажете с 3-4 с.л. разтопено масло.
8. Поръсете обилно с краве сирене.
9. Направете същото и с останалите части от тестото.
10. Образувалите кръг кори прегънете една към друга, така че да се получи топка от многопластово тесто.
11. Разстелете тестената топка в намазнена тава, като притискате с пръсти в краищата на тестото до изпълване на съда.
12. Нарежете лъчеобразно тестото в тавата на 8 части.
13. Оставете на топло място за 30 мин.
14. Полейте останалата част от разтопеното масло върху тестото.
15. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ