Свинско с карамелен сос по китайски
Сладко-солени свински пържоли по китайски.
Необходими продукти:
За карамеления сос:
- 4 с.л. малтоза (или захарен сироп)
- 2 с.л. мед
- 1 ч.л. сос хойсин
- 1 с.л. сладък соев сос
- 1 ч.л. суха подправка Пет подправки
- 1 с.л. китайско розово вино (или обикновено китайско вино за готвене)
- бял пипер
- сусамово олио
- сол на вкус
За месото:
- 1 ч.л. счукан чесън
- 1 ч.л. наситнен лук шалот
- 1 кг свински гърди (или бонфиле; или плешка)
Начин на приготвяне:
На карамеления сос:
1. За да не залепнат съставките за съда, в който ги варите, най-добре използвайте тенджера с двойно дъно или варете на водна баня на умерен до слаб огън, като разбърквате непрекъснато, до сгъстяване. Оставете да се охлади и заделете.
На месото:
1. Набодете месото с вилица и втрийте чесъна и лука много добре по цялото свинско.
2. Мариновайте месото с 1/2 до 2/3 от приготвения карамелен сос и заделете за поне 20 мин. (най-добре за цяла нощ).
3. Изпържете в тиган маринованото свинско на умерено-силен огън, докато покафенее хубаво от двете страни, покрийте с капак и оставете да се готви на слаб огън още 20-30 мин.
4. 5 мин. преди да свалите от огъня, намажете с малко от останалата марината, за да глазирате месото.
5. Полейте с останалата марината цялото месо преди или след като го нарежете и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ