Свинско с домати, сметана и зеленчуци
Гозба от свински врат в сос с лук, моркови, домати, сметана и много подправки.
Необходими продукти:
- 900-1000 г свински врат без кост - може и цяло парче
- сол и пипер
- 3 с.л. олио
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 4 домата
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1 ч.л. сух босилек
- 500 мл вода
- 4 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.л. захар
- 3 дафинови листа
- 100 мл млечна течна незаквасена сметана
- 1 червена сладка чушка
- 1 с.л. червен пипер
- листенца пресен магданоз
- по желание картофено пюре или бял ориз за гарнитура - може да не го овкусявате особено, защото ще попие от сладките сокове на апетитния сос на гозбата
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо нарежете на парчета с големината на 2-3 средни хапки. Поръсете със сол и пипер, обтрийте и дръпнете настрана.
2. Лука и морковите почистете и нарежете на кубчета.
3. Доматите обелете и рендосайте в купа. Добавете солта, пипера, мащерката, босилека, кориандъра и доматената паста. Ръснете захарта и разбъркайте. Постепенно налейте водата и мешайте.
4. Сгорещете олиото на много силен огън в голям тиган. Запържете мръвките от всяка страна за по 6 минути. Не покривайте с капак, за да не се задушат. Целта е да се запечатат. Гответе на два тура, за да не се застъпват отделните месца в тигана. Вадете ги в отделен съд.
5. Изсипете в тигана от готвенето на месото лука, намалете огъня на умерен и бъркайте 4 минути. Добавете морковите и гответе при периодично мешане 6 минути.
6. Върнете месата в тигана, ръснете още малко сол и пипер и залейте с доматения сос. Пуснете дафиновите листа и разбъркайте. Оставете да се готвят под капак за 40 минути.
7. През това време нарежете чушката на парчета. Малко преди да изтекат минутите готвене разбъркайте сметаната с брашното и червения пипер.
8. Прибавете чушките и сметановата смес в ястието и оставете да се готви още 15-тина минути.
9. Поръсете с листа пресен магданоз и сервирайте по желание с гранитура от ориз или картофи, филийки хляб или пък свежа салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ