Свински врат с лук и туршия
Свинско задушено с праз лук, червен лук и домашна туршия.
Странно за мнозина нашенци днес, но иначе съвсем традиционна българска рецепта за зимно ястие със свинско, се готви в Кухнята на Звездев. Сочното месо от свински врат се задушава в компанията на два вида лук и сок от царска туршия. А на финала към него се добавят и зеленчуци от туршията. Получава се апетитна гозба с месо, която обаче не би допаднала на всеки вкус. Все пак дайте ѝ шанс.
Първо месото се реже на хапки, а лукът - на кръгчета. Лукът се маринова в оцет, захар и сол, а през това време в тенджера се сгорещява олио и се пържат свинските хапки. Към тях се добавя нарязаният косо праз лук и маринованият лук. Готви се до запечатване на лука и след това се залива с вода от туршията. Оставя се да къкри на умерен огън до разваряване на месото. После се добавят и зеленчуци от туршията, готви се още малко и се подправя с чубрица, магданоз и сол на вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ