Табиетлийски свински айсбан за празници
Свинско в саламура, варено на бавен огън с подправки и запечено с коричка от горчица и мед.
Необходими продукти:
- 2 л хладна вода
- 200 г сол
- 2 кг свински бут или друго парче свинско месо с кожа
- 2 л вряла вода
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 4-6 скилидки чесън
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
- 1 ч.л. бахар на зърна
- 2-3 дафинови листа
- 1 ч.л. сух майоран (ако иамте)
- 2 ч.л. захар
- 4 с.л. мед
- 3 с.л. горчица
- 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Разтворете солта в хладната вода и накиснете парчетата свинско месо за 1 до 3 дни в саламурата.
2. Кипнете 2 л вода в тенджера и пуснете свинското вътре. Щом кипне, отпенете и добавете цели и обелени скилидките чесън, морковите, главите лук и овкусете с пипера, бахара, дафиновите листа, захарта и майорана. Оставете да ври под капак за 3 часа на слаб огън - колкото да къкри водата.
3. Смесете в купичка меда с горчицата и олиото и разбъркайте много добре.
4. Свареното свинско поставете над решетка върху застлана с пергамент тава. Намажете с четка много хубаво и отвсякъде с горчичената смес.
5. Пъхнете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 15 минути.
6. Извадете, изчакайте да почине 5 минути и поднесете с гарнитура и салата по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ