Свинска каша по кантонски
Течно ястие със свинска кайма.
Необходими продукти:
- 400 г свинска кайма
- 2 ч.л. лек соев сос
- 2 ч.л. сусамово олио
- 2 ч.л. захар
- 1 с.л. царевично брашно
- щедра щипка сол
- 1/2 ч.л. смлян бял пипер
- 1 с.л. зеленчуци от консерва, накиснати в гореща вода за 5 мин., отцедени и фино нарязани
- 2 ч.ч. бял ориз
- 6 ч.ч. вода
- ½ ч.л. сол
- 2 ч.л. сусамово олио
- 1 ч.ч. пилешки бульон
- джинджифил, тънко нарязан, за украса
- пържен шалот, за украса
- зелен лук, тънко нарязан, за украса
Начин на приготвяне:
1. Смесете каймата с консервираните зеленчуци. Прибавете лекия соев сос, захарта, сусамовото олио, царевичното брашно, солта и белия пипер и разбъркайте хубаво. Направете кълбо с големина на топка за голф и заделете останалата смес. Кипнете в малка тенджерка вода, сварете топката и опитайте. Прибавете още подправки за овкусяване, ако е необходимо и оставете в хладилник до готовност на ястието.
2. За да направите кашата, изплакнете ориза два пъти под студена течаща вода. Отцедете и го сложете в голяма тенджерка с вода, сол и сусамово олио. Оставете да заври на силен огън преди да намалите котлона и да оставите да къкри до сгъстяване. Бъркайте постоянно, като добавяте още вода от време на време, ако стане прекалено гъсто.
3. Прибавете пилешки бульон и оформете топки от сместа със свинското, които слагайте в кашата. Оставете кашата да заври и намалете огъня. Оставете да къкри до сгъстяване и готовност на топчиците. Опитайте и овкусете, ако е необходимо. Поднесете с джинджифил, зелен лук и пържен шалот.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ