Салата Цезар с дресинг с аншоа
Салата с пилешко, прошуто и аншоа.
Необходими продукти:
- 1 1/2 глави маруля
- 1 1/2 филийка хляб
- 4 резена прошуто
- 2 яйца
- аншоа
- зехтин
- пресен градински чай или друга подправка по избор, като розмарин или естрагон
- 1 порция пилешко месо (например цяло бутче)
За дресинга:
- зехтин
- лимонов сок или бял винен оцет
- настърган пармезан
- незаквасена сметана (или кисело мляко)
- аншоа
- 1/4 скилидка чесън (по желание)
За украса:
- блокче пармезан
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
На дресинга:
1. Счукайте в саханче няколко броя аншоа, заедно с чесъна (ако ще използвате). Настържете пармезан отгоре и добавете около 2 големи с.л. незаквасена сметана.
2. Разбъркайте хубаво със зехтин и добавете лимонов сок. Съотношението на мазнината спрямо лимоновия сок е около 1:4. Овкусете с пипер (не слагайте сол, защото аншоата е достатъчно солена) и намачкайте хубаво на паста. Опитайте и доовкусете, ако е необходимо - трябва да е кисело и солено.
На яйцето:
1. Сварете на бавен огън яйцата до желаната готовност, като кипнете вода в тенджера и я подсолите леко. Сложете няколко капки оцет, за да се стегне жълтъкът.
2. Счупете яйцето в малка купа, като внимавате да не се разтече жълтъкът. Сложете решетъчна лъжица в тенджерата, така че да остане на нивото на повърхността на водата.
3. Внимателно изсипете яйцето в лъжицата и варете за около 2 мин. или повече, ако предпочитате да не е рохко.
На месото и хляба:
1. Нарежете пилешкото бутче така, че да разделите горната от долната му част. Направете няколко разреза по цялото месо.
2. Втрийте с фино нарязан градински чай и сол/пипер, най-вече в прорезите, за да се овкуси хубаво месото. Полейте със зехтин много добре.
3. Сложете хляба в тавичка и полейте със зехтин. Овкусете с пипер/сол. Сложете месото върху хляба и печете в конвекторна фурна до пълна готовност, като обърнете месото веднъж по време на печенето. Когато е готово, трябва лесно да се отделя от костта. Накъсайте пилешкото на малки хапки.
4. Сложете прошутото върху хляба на мястото на пилешкото. Върнете във фурната и намалете на слаб огън, така че да се получи хрупкаво прошуто. Напоеният с пилешките сокове хляб също ще стане хрупкав. Може да нарежете прошутото преди печене, защото след това е по-трудно за рязане.
На салатата:
1. Измийте и накъсайте листата маруля, като оставите най-малките листенца цели.
2. Полейте с дресинга и разбъркайте хубаво, за да се овкуси салатата.
3. Извадете прошутото от фурната, след като се изпече и го натрошете заедно с хляба (или нарежете с нож).
4. Добавете месото и хляба в салатата и разбъркайте.
5. Сложете в чинии и покрийте с пошираното яйце и аншоа. Нарежете малко пармезан с белачката за плодове отгоре, поръсете с черен пипер и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ