Регистрация

Салата Цезар с дресинг с аншоа

Салата Цезар с дресинг с аншоа
  |   Порции 2   |   Видяна: 6482

Салата с пилешко, прошуто и аншоа.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 1/2 глави маруля
  • 1 1/2 филийка хляб
  • 4 резена прошуто
  • 2 яйца
  •  аншоа
  • зехтин
  • пресен градински чай или друга подправка по избор, като розмарин или естрагон
  • 1 порция пилешко месо (например цяло бутче)

За дресинга:

  • зехтин
  • лимонов сок или бял винен оцет
  • настърган пармезан
  • незаквасена сметана (или кисело мляко)
  • аншоа
  • 1/4 скилидка чесън (по желание)

За украса:

  • блокче пармезан
  • прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

На дресинга:

1. Счукайте в саханче няколко броя аншоа, заедно с чесъна (ако ще използвате). Настържете пармезан отгоре и добавете около 2 големи с.л. незаквасена сметана.

2. Разбъркайте хубаво със зехтин и добавете лимонов сок. Съотношението на мазнината спрямо лимоновия сок е около 1:4. Овкусете с пипер (не слагайте сол, защото аншоата е достатъчно солена) и намачкайте хубаво на паста. Опитайте и доовкусете, ако е необходимо - трябва да е кисело и солено.

На яйцето:

1. Сварете на бавен огън яйцата до желаната готовност, като кипнете вода в тенджера и я подсолите леко. Сложете няколко капки оцет, за да се стегне жълтъкът.

2. Счупете яйцето в малка купа, като внимавате да не се разтече жълтъкът. Сложете решетъчна лъжица в тенджерата, така че да остане на нивото на повърхността на водата.

3. Внимателно изсипете яйцето в лъжицата и варете за около 2 мин. или повече, ако предпочитате да не е рохко.

На месото и хляба:

1. Нарежете пилешкото бутче така, че да разделите горната от долната му част. Направете няколко разреза по цялото месо.

2. Втрийте с фино нарязан градински чай и сол/пипер, най-вече в прорезите, за да се овкуси хубаво месото. Полейте със зехтин много добре.

3. Сложете хляба в тавичка и полейте със зехтин. Овкусете с пипер/сол. Сложете месото върху хляба и печете в конвекторна фурна до пълна готовност, като обърнете месото веднъж по време на печенето. Когато е готово, трябва лесно да се отделя от костта. Накъсайте пилешкото на малки хапки.

4. Сложете прошутото върху хляба на мястото на пилешкото. Върнете във фурната и намалете на слаб огън, така че да се получи хрупкаво прошуто. Напоеният с пилешките сокове хляб също ще стане хрупкав. Може да нарежете прошутото преди печене, защото след това е по-трудно за рязане.

На салатата:

1. Измийте и накъсайте листата маруля, като оставите най-малките листенца цели.

2. Полейте с дресинга и разбъркайте хубаво, за да се овкуси салатата.

3. Извадете прошутото от фурната, след като се изпече и го натрошете заедно с хляба (или нарежете с нож).

4. Добавете месото и хляба в салатата и разбъркайте.

5. Сложете в чинии и покрийте с пошираното яйце и аншоа. Нарежете малко пармезан с белачката за плодове отгоре, поръсете с черен пипер и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта