Салата с риба тон, яйце, киноа и авокадо
Свежа салата за бяло вино.
Необходими продукти:
- 2 консерви риба тон в олио
- 200 г бяла киноа
- 1 - 2 стръка зелен лук
- майонеза
- 1 скилидка чесън
- сол и пипер
- 4 червени домата
- 1 морков
- 2 - 3 лайма
- 1 люто чили
- тайландски рибен сос
- оцет
- захар
- 3 бр. авокадо
- 3 яйца, леко сварени
- 1/2 консерва нахут
Начин на приготвяне:
1. Сварете киноата според указанията на опаковката (за около 15 мин.), като преди това я изплакнете много добре.
2. Нарежете доматите на едри парчета и ги намачкайте с ръце, за да извадите семената. Мариновайте доматите (за 10-15 мин.) в сок от лайм, оцет, нарязано чили, захар и рибен сос. Добавете настърган морков в маринатата. Сокът от лайм ще втвърди доматите.
3. Смесете рибата тон, тънко нарязания зелен лук и счукания чесън с майонезата и сол и пипер на вкус. Добавете киноата и нахута.
4. Обелете сварените яйца и ги нарежете на четвъртинки. Нарежете авокадото на едри парчета и по желание го поръсете с малко морска сол и сок от лайм, за по-силен вкус.
5. Разделете сместа с риба тон и киноа в 3 чинии. Добавете маринованите домати/моркови, яйцата и авокадото, като ги подредите красиво отгоре.
6. Поднесете със студено бяло вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ