Салата с плод от хлебно дърво
Индийска салата с дресинг от лайм и рибен сос.
Необходими продукти:
За салатата:
- 2 консерви зелен плод от хлебно дърво, измито и отцедено (или директно си вземете плода от индийски магазин; наричат го още джакфрут)
- 1 корен от лотос, измит
- 250 г скариди, обелени и почистени от вените
- 1 малка глава червен лук, тънко нарязан
- 1 ч.ч. накъсани листа кориандър
- 1 ч.ч. накъсани листа мента
- 1 ч.ч. накъсани листа босилек
- 2 с.л. препечени семена бял сусам
- ½ ч.ч. печен шам-фъстък
- 2 с.л. ситно нарязан шалот
За дресинга:
- ¼ ч.ч. вода
- 2 с.л. захар
- сокът на 2 лайма
- 4 скилидки чесън, фино нарязан
- 4 чили чушки, фино нарязани
- 3 с.л. рибен сос
Начин на приготвяне:
1. Плодът от хлебното дърво и корените от лотос задържат много вода, затова е важно да ги измиете и отцедите доста преди готвене, за да се оттече колкото се може повече от излишната течност. Може да си помогнете като ги попиете с кърпа. Разполовете корените лотос по широчина и след това по дължина. Плодът на хлебното дърво може да бъде нарязан на хапки.
2. Когато приготвяте дресинга за тази салата, опитайте да направите по-гъст сироп. Разтворете захарта в кипяща вода и оставете да се сгъсти малко. Изсипете в купа и охладете. Щом изстине, прибавете сока от лайм, чесъна, чили чушките и рибения сос и разбъркайте. Заделете.
3. Сложете плода, корена от лотос, лука, подправките и сусамовите семена в купа за салата и разбъркайте с дресинга. Овкусете и покрийте с капак и оставете да се охлади поне 30 мин.
4. Малко преди сервиране поръсете скаридите с малко морска сол, прясно смлян пипер и малко зехтин и го сложете на скарата. Разполовете ги по дължина. Сложете салатата в чиния и поръсете с шалота и препечения шам-фъстък. Отгоре поставете горещите скариди от скарата и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ