Салата с айсберг, чери домати и печени зеленчуци
Салата с пресни и гриловани зеленчуци за диетично хапване.
Влогърката Диди и нейната чаровна мъница Габи ни показват как да си направим вкусна салата, с която да се прочистим за топлите дни. Предястието може да се хапва както топло, така и студено, защото в него се комбинират печени и сурови зеленчуци. Диана Митова - Попова нарича тази салата Балканска, защото е предложена от нейна приятелка на име Соня Балканска.
Първо можем да свършим мръсната работа, като си запечем зеленчуците на грил. Добре е да пуснем абсорбатора и да отворим прозореца, за да не надушат всички комшии какво готвим. Ако печем зеленчуците предварително, те ще пуснат апетитен сос, с който после можем да залеем допълнително салатата. Той е ароматен и ухае на грил. Така ще създадем лъжливо чувство, че си хапваме основно и то с мръвка.
В голяма салатена купа накъсваме пресните листа айсберг, отгоре режем измити предварително чери домати на четвъртини, после добавяме нарязаните печени зеленчуци. Важно е да не сме прекалили с термичната обработка, за да не нагарчат, а да запазят свежестта си, необходима за салати. Накрая заливаме и с дресинг.
За соса смесваме горчица, студено пресован зехтин, сол, риган и балсамов оцет или лимонов сок. Можем да добавим и сосчето, стекло се от изпечените зеленчуци. С тази салата може да се прихапне, но в по-големи количества става дори за диетична вечеря или обяд. Полезна и подходяща за пости, тя е перфектно решение да замените някоя мръвка, манджичка или сладкиш със здравословно хапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ