Салата от миди с чесън и копър
Мидена салата с кисел сос за потапяне.
Искам да предупредя всеки, решил да си направи този ордьовър с морски дарове – оказа се, че имам силна алергия към миди, която се изразява по безпощаден за тялото начин. Затова, ако опитвате миди за първи път, не се нахвърляйте на големи количества, а предварително проверете дали ви понасят. Така ще си спестите много неприятности. Макар лошите събития, които ме сполетяха след тази салата, мога да кажа, че е особено вкусна и завиждам на късметлиите, чиито организъм им позволява да си я хапват.
Необходими продукти:
- 1 кг морски миди с черупки или 250 грама миди сърцевина
- 2 лимона
- 4 скилидки чесън
- ½ връзка пресен магданоз
- 2 с.л. соев сос
Начин на приготвяне:
1. Ако мидите са сурови – сварете ги. Ако са с черупки – махнете черупките след варенето. Ако сте ги купили сварени и замразени – както най-често се продават – просто ги размразете. В края на тази стъпка трябва да имате сварени и охладени миди без черупки.
2. Изстискайте сока от лимоните и го отделете в купичка.
3. Към него прибавете соевия сос, магданоза – нарязан на ситно и счукания или минат през преса чесън. Разбъркайте добре!
4. Понякога в мидите се съдържат парчета от водорасли, които черупчестите морски дарове са си хапвали преди да бъдат уловени. По добре проявете малко търпение и ги почистете като просто издърпате с пръсти стърчащото от месестата част на мидата водорасло. (Възможно е и да няма такива, но няма как да се объркте – личат си от далече.)
5. Имате два варианта за сервиране. Или полейте директно мидите със соса или ги поднесете по отделно, за да си потапя всеки според вкуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ