Руска солена торта с риба и майонеза
Руска салата с шпроти, варени картофи, моркови, лук, майонеза и яйца.
Необходими продукти:
- 1 бурканче шпроти в собствен сос или зехтин
- 2 големи картофа
- 2 средни моркова
- 2 глави лук
- 2 варени яйца
- 50-80 г твърд кашкавал
- пресен лук по желание
- китка свеж копър
- растителна мазнина
- 120-150 мл майонеза
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите до готовност, обелете чак след варенето и рендосайте на едро ренде.
2. Рендосайте кашквала на една идея по-ситно ренде.
3. Извадете рибките от соса, запазете си няколко за украса, а останалите намачкайте с вилица.
4. Лука обелете и наситнете, морковите рендосайте на едро ренде. Сгорещете 2-3 с.л. растителна мазнина в тиган и запържете първо лука, а щом стане прозрачен, добавете и морковите. Гответе до лек загар и овкусете със сол и пипер.
5. Можете да смесите всички продукти с майонезата и да осолите на вкус, с което да приключите с тази стъпка. Но в Русия не се прави така. Уважението към този тип национални предястия, които гордо се наричат салати, изисква да се подреди всичко на пластове. Ето как: В тава с махащо се дъно или регулиращи се стени се редят първо картофите, в които предварително се слага малко сол и черен пипер на вкус. Отгоре се маже с майонеза. Следва на 2-ри пласт лукът с морковите, а върху тях пак майонеза. После рибата, майонеза, кашкавалът, майонеза. След това варените яйца се разделят на белтъци и шълтъци. Белтъците се рендосват върху солената торта и се посоляват. Върху тях се натрошават с пръсти жълтъците. Всичко се слага в хладилника да стегне хубаво.
6. После махате стените на формичката, намазвате с майонеза от всички страни хубаво и след това украсявате със заделените рибки, пресен лук и копър. Можете да взаимствате идеята за декорация от снимката или да си сътворите своя собствена като добавите гъби, икра, пъдпъдъчи яйца, резени морков и каквото още желаете. Следва да охладите добре и водката, ако смятате да копирате пълната табиета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ