Рибна салата с майонеза на пластове
Руски ордьовър Скъпоценен камък с рибно филе, яйца, портокали, майонеза и маслини.
Необходими продукти:
- 150 г рибно филе слайс (сьомга, пъстърва, скумрия или друго по избор)
- 4 яйца
- 1 портокал или грейпфрут
- 50 г маслини без костилки
- 1 опаковка майонеза
- 50 г кашкавал
- сол и пипер на вкус
За украсата (по желание):
- свежа зеленина
- маслини
- хайвер
- пъдпъдъчи яйца
Начин на приготвяне:
1. Измийте яйцата и ги сложете да врат в подсолена кипяща вода за 8-10 минути. След това шокирайте със студена вода, оставете да се охладят, обелете и разделете белтъците от жълтъците. В една купа рендосайте белтъците и ги разбъркайте с малко сол, черен пипер и лъжичка майонеза. В друга нарежете с нож или стрийте между пръсти жълтъците и овкусете с майонеза и същите подправки. Трябва да се получи гъста кремообразна смес, така че не прекалявайте с майонезата.
2. Почистете портокала или грейпфрута от кората, ципите и жилите. Отнема време, но придава екзотичен вкус на ордьовъра. После нарежете на малки кубчета.
3. Наситнете рибното месо, маслините нарежете на мини шайби, а кашкавала рендосайте и приберете в хладилник.
4. Започнете да сглабяте ордьовъра в прозрачна купа или ринг като редите по руски - на пластове. На първи слой се намазва половината от белтъчната смес. Пласт 2: - целият крем с жълтъци. Пласт 3: - половината от рибата. Пласт 4: - маслините. Пласт 5: - останалата риба. Пласт 6: - кашкавалът, разбит с малко майонеза, колкото да е удобен за намазване. Пласт 7: - цитрусовите парченца. Пласт 8: - останалите белтъци.
5. Украсете според вкуса си. В Русия най-често просто рендосват още кашкавал отгоре, но можете да поставите разполовени пъдпъдъчи яйца, да натрошите жълтъци, да украсите с хайвер, цели маслини и пресни подправки, с каквито разполагате. Просто импровизирайте с продукти от хладилника.
6. Съхранявайте предястието в хладилник до момента на поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ