Ризото със зелениши и печени скариди
Ризото, приготвено със зеленчуци и сирене.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. праз, нарязан на ситно
- 1½ ч.ч. копър, нарязан
- 1½ ч.ч. ориз арборио
- 2/3 ч.ч. сухо бяло вино
- 6 ч.ч. пилешки бульон, за предпочитане несолен
- 1½ ч.ч. тънки аспержи, нарязани на парчета дълги по 5 см.
- 1½ ч.ч. грах, замразен
- 1 с.л. настъргана лимонова кора
- 2 с.л. лимонов сок
- 1/3 чаша сирене маскарпоне
- ½ ч.ч. пармезан, настърган
- 18 скариди, сурови и почистени
- 4 с.л. подправки за морски дарове
- студено пресован зехтин
- пресен лук
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. В голям тиган с незалепващо дъно сипете мъничко зехтин и добавете накълцания на ситно копър и праза и запържете докато омекнат – около 10 минути.
2. Прибавете бялото вино и оставете да поври на средно силен огън докато виното се поизпари.
3. Прибавете ориза и пилешкия бульон. Покрийте и оставете ястието да поври докато оризът омекне – около 25-30 минути.
4. Междувременно кипнете вода в една тенджерка и сложете в нея нарязаните аспержи и замразения грах. Варете докато омекнат.
5. Прибавете към ориза лимоновата кора, солта и пипера и разбъркайте.
6. Отцедете аспержите и граха и ги прибавете към ориза. Разбъркайте и оставете ястието да поври още 2-3 минути.
7. Изключете котлона и прибавете сиренето маскарпоне и пармезана. Разбъркайте, за да се разтопят сирената. Покрийте тенджерката с похлупак и оставете така 3 минути докато готвите скаридите.
8. Сложете в един тиган мако зехтин и прибавете подправката за морски дарове така че да покрие цялото дъно.
9. Пуснете силно котлона, за да се нагорещи мазнината.
10. Сложете в тигана скаридите и ги запържете от всяка страна за 2-3 минути. Така скаридата ще се овкуси с подпавката за морски дарове равномерно и ще се сготви добре.
11. Сервиране - можете да приготвите ризотото предварително без да добавяте сирената. Когато сте готови да сервирате, пригответе скаридите, затоплете ризотото и прибавете сирената.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ