Ризото с пармезан и пикантни скариди
Ориз с морски дарове и зеленчуци.
Необходими продукти:
За ризотото:
- 3-4 ч. ч. пилешки бульон
- 4 с. л. масло
- 1 средно голяма глава лук, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън, пресован
- 1 ½ чаши ориз „Арборио”
- голяма щипка шафран (по избор)
- 1 чаша сухо бяло вино
- ½ ч. л. сол
- пипер
- 1 / 3 ч. ч. настърган пармезан (плюс още за украса)
Скариди:
- 500 г средни скариди, обелени, вената отстранена
- 2 скилидки чесън
- червен пипер на люспи (на вкус)
- 1 с. л. зехтин
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
На ризотото:
1. Сложете бульона в средно голяма тенджера и включете докато заври, след което го оставете на слаб огън, за да остане топъл.
2. В друг съд разтопете 2 супени лъжици масло на умерен огън.Добавете лука и чесъна, като разбърквате, и запържете докато лука стане прозрачна - около 5 минути.
3. Добавете ориза и поразбъркайте, докато стане прозрачен - около 2 минути.
4. Добавете шафрана и виното и варете докато течността се абсорбира - от 3 до 5 минути.
5. Прибавете с черпак ½ чаша бульон към ориза и разбърквайте периодично докато се абсорбира. Продължете да добавяте по ½ чаша докато оризът се свари, но внимавайте да не го разварите - между 20 и 25 минути.
6. Добавете останалото масло, солта и пипера и 1 / 3 чаша пармезан. Разбъркайте и пробвайте на вкус дали има нужда от още сол.
7. Сервирайте веднага, поръсено с пармезан (по желание).
На скаридите:
1. В тиган загрейте зехтина на умерена температура.
2. Добавете скаридите, чесъна и червения пипер, като разбъркате на няколко пъти. Покрийте с капак и оставете да къкри докато скаридите станат бледо розови, махнете капака и варете още малко докато станат по-тъмно розови, но когато станат наситено розови, спрете веднага котлона, иначе рискувате да прегорят.
3. Добавете сол и черен пипер и сервирайте с ризотото и може би малко грах.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ