Грах с бекон и пушено сирене
Грах с лук и колбас в сос от разтопено пушено сирене.
Необходими продукти:
- 1 кг грах (чисто количество, отцедено от консерва или буркан, или замразен, или пресен)
- 300 г бекон или шунка
- 2-3 глави лук
- 1 опаковка пушено сирене
- сол и пипер на вкус
- 100-150 мл бульон
- 4 с.л. растителна мазнина за готвене
Начин на приготвяне:
1. Нарежете бекона или шунката на парчета и запечете в суха или леко намазнена касерола. Извадете.
2. Наситнете лука и в същия съд сгорещете мазнината. Запържете лука до прозрачност и добавете грахта. Ако е вече е преминала през термична обработка добавете съвсем малко бульон. Ако е сурова, сипете повечко, захлупете с капак и оставете да се готви до омекване.
3. Добавете колбаса и нарязаното на кубчета пушено сирене. Оставете да се поготви няколко минути.
4. Овкусете със сол и пипер, разбъркайте добре и махнете от огъня.
5. По желание можете да поръсите с наситнена прясна подправка - копър или магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ