Ризото с аспержи
Вегетарианско ястие или гарнитура за вълчи мезета.
Необходими продукти:
- 1 кг средни аспержи, почистени от твърдите краища
- 10 ч.ч. вода
- 4 кубчета бульон
- 1 ч.л. сол (или на вкус)
- 2 средни глави лук, фино нарязан
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 6 с.л. зехтин
- 3 1/2 ч.ч. ориз арборио
- 1 ч.ч. сухо бяло вино
- 3 скилидки чесън
- 2 ч.л. фино настъргана прясна лимонова кора
- 56 г фино настърган пармезан (около 1 ч) + допълнително за поднасяне
- 1 ч.ч. лешници, печени и едро нарязани
Начин на приготвяне:
1. Подрежете аспержите на около 2,5 см от краищата. Нарежете горната 1/3 на всяка аспержа на кръгчета с дебелина около 0,75 см. Заделете всичко нарязано и оставете останалото, като го нарежете наедро, за бульона. Сложете водата да заври и добавете 1/2 ч.л. сол. Сложете едро нарязаните аспержи и варете непокрити до омекване - 6 - 7 мин. Прехвърлете ги с решетъчна лъжица в кухненски робот и разбийте заедно със скилидките чесън и лимоновата кора. Заделете за после.
2. Добавете запазените връхчета аспержи и колелцата в кипящата вода и варете непокрити за 2 - 3 мин. Прехвърлете ги с решетъчна лъжица в гевгир и ги изплакнете със студена вода, за да спрете процеса на готвене. Отцедете хубаво и заделете. Сложете бульона във водата от аспержите и оставете да къкри на слаб огън.
3. Сотирайте лука в зехтин до омекване в голяма тенджера за ризотото. След 5 - 7 мин. добавете малко пипер. Сложете и ориза и разбъркайте докато зрънцата се покрият хубаво с олио и лук. Добавете виното и варете като разбърквате, докато течността се абсорбира - около 1 мин.
4. Намалете огъня до умерен и добавете около 1 ч от току-що приготвения бульон в тенджерата за ризотото. Разбърквайте, докато оризът поеме цялата течност. Повторете до изчерпване на бульона.
5. След като оризът поеме цялата течност, разбъркайте пюрето от аспержи, сместа с връхчетата и достатъчно допълнителна вода, за да разредите до желаната консистенция. Варете на умерен огън като разбърквате около 1 мин. Прибавете сиренето и овкусете със сол и пипер.
6. Сипете в чиния за сервиране, поръсете с лешници и поднесете с пармезан отстрани.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ