Риба треска в панчета
Тайната на това ястие е във ванилията, която не оставя натрапчив аромат, а съвсем леко напомня за себе си.
Необходими продукти:
За рибата:
- 1 обезкостено филе риба треска
- тънки резени италиански бекон, около 5 на парче риба
- ванилово масло
- зехтин, масло
- няколко капки бренди
За зеленчуците:
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 4 - 5 лука шалот, разполовени
- 2 скилидки чесън, цели, обелени
- листа прясна мащерка
- зехтин, масло
Начин на приготвяне:
1. Постелете парче фолио върху работната си повърхност. Подредете отгоре резените панчета, като трябва да се припокриват леко. Овкусете треската, като внимавате да не я пресолите - беконът също е солен. Поръсете с черен пипер, сложете връху панчетата и полейте с ванилово масло. Ако разполагате с пресни шушулки ванилия, може да сложите вътрешността им, остъргана с нож. Увийте внимателно, но здраво с фолиото така подредените рулца. Оставете ги в хладилника до момента, в който ще ги готвите, за да се стегнат.
2. Сгорещете малко олио и масло в тиганче и запържете морковите, лука шалот и чесъна. Ще се задушават известно време на слаб огън, така че не е нужно да бланширате морковите предварително. Овкусете със сол и пипер и оставете на възможно най-слаб огън.
3. Извадете охладените рулца от фолиото. В друг съд, сгорещете малко зехтин (и масло, по желание), до сравнително висока температура. Сложете рулцата да се запържат за няколко секунди от всички страни. Налейте малко бренди и оставете да се изпари. На този етап имате две възможности - да сложите така запечатаните рулца в предварително загрята фурна да се изпекат до пълна готовност или, ако нямате фурна, да намалите котлона и да покриете съда с капак.
4. До този момент зеленчуците трябва да са придобили характерен цвят. Сложете малко листа прясна мащерка и извадете чесъна от тигана (но не го изхвърляйте).
5. След около още 6 - 7 мин. рулцата трябва да са готови. Свалете ги от огъня и оставете да престоят за около минута.
6. Сложете зеленчуците в чиния за сервиране. Украсете със стръкче мащерка, ако ви е останало, нарежете по диагонал рулцето с рибата, поръсете със зехтин и поднесете.
7. Може да използвате извадените от тигана скилидки чесън, за да намажете препечена филийка, която да поднесете заедно с ястието, поръсена с листа от мащерка, останали в тигана от рибата, както и с малко от соса в същия този тиган.
Източник: opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ