Риба по ямайски в сметаново-зеленчуков сос
Задушена риба в доматен сос с кокосово мляко или сметана.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 200 г лук - 2 средни глави
- 5 скилидки чесън
- 500 г домати
- 1 ч.л. суха мента
- 1 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. сух босилек
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1/2 ч.л. лют пипер на люспи
- 1,5 ч.л. сол
- 1 дафинов лист
- 400 мл кокосово мляко (можете да замените с незаквасена млечна готварска сметана)
- 600 г рибно филе или котлет от риба по избор (скумрия, сьомга, треска, лаврак, пангасиус, сом или друга по избор)
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, чесъна намачкайте, а доматите нарежете на малки кубчета.
2. Сгорещете олиото на умерен огън в голям тиган и запържете лука за 3 минути, добавете чесъна, гответе още минута, след това изсипете и доматените кубчета.
3. Овкусете със сол, мента, риган, босилек и двата вида пипер. След като кипне бъркайте и гответе 3 минути.
4. Залейте с кокосовото мляо или сметаната и сложете отгоре дафиновия лист. Разбъркайте, изчакайте да заври, намалете леко огъня, сложете капак и оставете да се готви 4 минути.
5. През това време нарежете рибата на парчета - котлети или големи части.
6. Прибавете рибата в соса, захлупете с капака и гответе до готовност - около 7 минути. Завъртете парчетата и гответе още 2-3 минути.
7. Поръсете с пресен магданоз и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ