Лаврак в плик с лимоново-чеснов сос
Задушен лаврак със сладко-кисел сос.
Необходими продукти:
- 2 лаврака (по около 350-450 г всеки)
- сол, пипер, сух риган и чесън на прах
- 2 с.л. соев сос
- 1/2 лимон
- 1 см. корен джинджифил (или 1/4 ч.л. на прах)
- 2 с.л. зехтин
За соса:
- 2 лимона
- 4 скилидки чесън
- 1 см корен джинджифил (или 1/4 ч.л. на прах)
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. зехтин (а още по-добре 1 с.л. с връх свинска мас)
- копър
Начин на приготвяне:
1. Почистеният и охладен лаврак извадете на стайна температура.
2. Смесете сока от 1/2 лимон със соевия сос, малко сол, пипер, риган и настъргания на ситно джинджифил.
3. С получената марната намажете рибата вътрешно и външно много добре и оставете да почине за 10 минути в хладилник.
4. Приберете двете риби в два отделни плика. Печете на 200 градуса за 40-тина минути.
5. През това време направете соса като подгреете зехтина или разтопите свинската мас и добавите в нея соевия сос, изстискания лимонов сок, настъргания на ситно джинджифил и намачкания на паста чесън. Добавете наситнен копър по желание.
6. Сервирайте рибата със соса и гарнитура от пресни зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ