Риба на скара с ароматен зехтин
Печена риба с чесън, билки и лимонов сок.
Необходими продукти:
- 2 риби (по около 350-400 г всяка; пъстърва, скумрия, мини шаранче или друг вид по избор)
- 50 мл зехтин
- сол и пипер
- 4 скилидки чесън
- 1/2 лимон - сокът и кората, ако лимонът е био
- риган
- зеленчуци и лимон за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Рибите оставете на стайна температура за 30-тина минути. Обтрийте със сол вътрешно и външно.
2. Чесъна намачкайте на паста.
3. Зехтина изсипете в купичка. Добавете чесъна, 1/3 ч.л. сол и толкова пипер. Можете да сложите бял вместо черен, ако ви се намира.
4. Добавете лимоновия сок и малко рендосана кора в жълтата част. Няколко щипки риган и разбъркайте хубаво.
5. Намажете рибите вътрешно и външно с този сос.
6. Сгорещете скара и намажете и нея с ароматното масло. Вместо скара можете да използвте наребрен тиган или плоча за печене.
7. Намажете външно втори път рибите от едната страна и ги метнете да се пекат. През това време мажете другата страна. След няколко минути (около 5) обърнете и печете от другата, като намажете вече сготвената.
8. Поднесете с резен лимон и някакъв зеленчук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ